Publicaties

Tanaka Ryōhei. Etchings of Rural Japan

Auteur: Chris van Otterloo
Taal: Engels
De publicatie is een samenwerkingsproject van Brill Publishers, het Sieboldhuis in Leiden en de Hercules Segers Stichting Amsterdam
Uitgegeven bij Hotei Publishing, 2019

Verscheen ter gelegenheid van de tentoonstelling Verstilde schoonheid. Japanse etsen van Tanaka Ryōhei in het Sieboldhuis in Leiden (20 september 2019 t/m 19 januari 2020)


Tanaka Ryōhei (1933 – 2019) is vooral bekend om zijn verstilde etsen van het Japanse platteland, van ontzagwekkende tempels en de langzaam verdwijnende rieten boerderijdaken. Tanaka was geboren in Takatsuki, gesitueerd tussen de steden Kyoto en Osaka, en begon zijn carrière als etsen onder professor Yoshio Furuno. In 1964 voegde hij zich bij een groep etsers in Kyoto en won verscheidene prijzen in Japan, de V.S. en Europa. Tanaka’s oeuvre omvat zo’n 770 etsen en 100.000 afdrukken die hij voornamelijk zelf drukte. In de zwart-witte en gekleurde werken brengt Tanaka zorgvuldig gedetailleerd het landelijke Japan in beeld, met aandacht voor zowel de schoonheid van het landschap, de tempels en boerderijen als het verval daarvan.

De prentkunst heeft in Japan een rijke en lange traditie. Voornamelijk de achttiende- tot vroege twintigste-eeuwse houtsneden staan centraal in tentoonstellingen en onderzoek en is nog weinig aandacht besteed aan naoorlogse (ets)kunst. De monografie uitgegeven bij de tentoonstelling Verstilde schoonheid. Japanse etsen van Tanaka Ryōhei in het Sieboldhuis in Leiden (20 september 2019 t/m 19 januari 2020) is een aanzet om daar verandering in te brengen en is de eerste Engelstalige monografie over het leven en oeuvre van Tanaka. Ongeveer 130 werken zijn geselecteerd voor deze publicatie. 

Deze publicatie werd door toedoen van de Hercules Segers Stichting mogelijk gemaakt met financiële steun van de Isaac Alfred Ailion Foundation en de Gravin van Bylandt Stichting.

De monografie is helaas uitverkocht.