Publicaties

Jakob Demus, Vogelnest II, 1989, Diamant-drogenaald

Jakob Demus – the complete graphic work 1983-2005

Samengesteld en geredigeerd door Ed de Heer, met observaties van de kunstenaar, Amsterdam 2005
Taal: Engels
Deze oeuvrecatalogus, naar een ontwerp van Marie-Cécile Noordzij, behoort tot de best verzorgde boeken van 2005 en is bekroond met de ‘Gouden Letter’ van de stad Leipzig, één van de hoogste onderscheidingen voor boekverzorging.

De oplage bedraagt 1.000 exemplaren. Daarnaast verscheen er een luxe-editie van 60 genummerde exemplaren met een originele prent van Jakob Demus. De publicatie ging gepaard met een overzichtstentoonstelling in Museum Het Rembrandthuis te Amsterdam (8 april – 5 juni 2005).


Jakob Demus (Wenen 1959) groeide op in een kunstminnend milieu. Zijn belangstelling voor de beeldende kunsten was al op jonge leeftijd gewekt. Amper zestien jaar oud werd hij door Jörg Ortner en Gisèle Celan–Lestrange, twee in Parijs gevestigde grafici, in de eerste beginselen van de etskunst onderwezen. Zijn fascinatie voor de prentkunst zou hem niet meer loslaten. Terug in Wenen bestudeerde hij koortsachtig handboeken over de etstechniek en verdiepte hij zich in het werk van oude meesters. Ook experimenteerde hij naar hartenlust met het bewerken en afdrukken van etsplaten.

In 1977 meldde hij zich aan voor de grafische opleiding van de Weense Academie van Beeldende Kunsten, maar hij werd niet toegelaten. Wel verwierf hij een plaats aan de Beeldhouwersopleiding. De etskunst raakte tijdens zijn leerperiode geheel op de achtergrond. In 1984 sloot Demus zijn studie aan de Weense academie met goed gevolg af en stortte hij zich weer vol overgave op het vervaardigen van prenten.

Het leidende thema binnen het werk van Demus is de natuur. Naast landschappen, bomen en watervallen etst en tekent Demus vooral planten en bloemen, die hij met grote aandacht voor het detail weergeeft. Zijn levendige belangstelling voor de natuur komt ook tot uiting in zijn prenten van schelpen, mineralen, vogelvleugels en hagedissen. Een belangrijk onderwerp binnen Demus’ oeuvre is de steen. Voor Demus zijn stenen geen dode materie, maar levende individuen met een eigen geschiedenis. Demus’ animistische wereldbeschouwing is de sleutel tot de iconografische interpretatie van zijn werk.

Demus’ werk is veelal uitgevoerd in etstechniek, soms gecombineerd met burijn, droge naald of roulette. Maar het liefst werkt Demus met een scherpgeslepen diamant, waarmee hij de voorstellingen in de koperplaat krast. Dit instrument stelt hem, meer dan de traditionele diepdruktechnieken, in staat met grote precisie de karakteristieke, materiële eigenschappen van de afgebeelde voorwerpen weer te geven. Demus is, voor zover bekend, de enige kunstenaar ter wereld die in deze techniek werkt.

Naast prenten vervaardigt Demus aquarellen, zilverstifttekeningen en schilderijen in olieverf en tempera. Zijn werk geniet vanwege het bijzondere karakter, de verfijnde uitvoering, de eigenzinnige thematiek en de uitzonderlijke techniek een grote reputatie onder kenners, maar is bij het grote publiek nog weinig bekend. Jakob Demus woont en werkt in Wenen.

De monografie is te bestellen via het bestelformulier en Hans Ebbing, via 8sprong (boekwinkeltjes.nl) voor € 45,- (Luxe-editie €85,-) excl. verzendkosten