Publicaties

In de ban van Hercules Segers. Rembrandt en de Modernen

Auteurs: Mireille Cornelis, Eddy de Jongh en Leonore van Sloten
Taal: Nederlands en Engels
De publicatie is een samenwerkingsproject van de Hercules Segers Stichting Amsterdam, Museum Het Rembrandthuis Amsterdam en uitgeverij WBooks, Zwolle, 2016

In 2018 werden de essays door Mireille Cornelis in deze catalogus beloond met de Jan van Gelderprijs, uitgereikt door de Vereniging van Nederlandse Kunsthistorici   


Inspiratie is de levensadem van de kunst. Al eeuwenlang oefenen kunstenaars invloed op elkaar uit, vanuit een onderlinge bewondering en wedijver. Deze interactie heeft de kunst in voortdurende beweging gehouden. Rembrandt geldt als een toonaangevend meester die niet alleen vele kunstenaars heeft opgeleid maar ook zichtbare invloed heeft gehad op anderen. Maar ook hij zocht inspiratie bij door hem bewonderde meesters. Zo was hij een groot bewonderaar van het werk van de excentrieke landschapsschilder en graficus Hercules Segers (ca. 1589/90 – 1633/40), een van de meest intrigerende kunstenaars van de zeventiende eeuw.

Niet alleen zijn schilderijen hadden Rembrandts interesse, het experimentele karakter van Segers’ prenten is hem tot stimulans geweest bij zijn eigen grafische werk. Zijn fascinatie voor Segers moet hij hebben gedeeld met leerlingen en bevriende kunstenaars. Aan het begin van de twintigste eeuw begon een herleving van de fascinatie voor het werk van Segers. Diverse grafici gebruikten het als voorbeeld in hun onderwijs. Zo introduceerde Stanley William Hayter Segers bij kunstenaars in Parijs en New York, onder wie Max Ernst en Jackson Pollock.

De zeventiende-eeuwse ster blijft trouwens tot op de dag van vandaag inspireren. Werken van hedendaagse kunstenaars als Reinder Homan en Robert Zandvliet getuigen daarvan, op verschillende manieren, evenals de grafiek van Nono Reinhold die in de jaren vijftig bij Hayter in Parijs werd opgeleid.

Nooit eerder werd over dit meeslepende onderwerp een boek geschreven. Ter gelegenheid van de gelijknamige tentoonstelling in Museum Het Rembrandthuis verschijnt de publicatie In de ban van Hercules Segers. Rembrandt en de Modernen, met rijk geïllustreerde essays van hoofdauteur Mireille Cornelis en co-auteurs Eddy de Jongh en Leonore van Sloten.

Deze publicatie werd mede mogelijk gemaakt met financiële steun van:
De Gijselaar/Hintzenfonds te Amsterdam, Prins Bernhard Cultuur Fonds te Amsterdam, Stichting Goede Doelen te Breda, De Frans Mortelmans Stichting, Den Haag.

Het boek is te bestellen via bestelformulier voor € 29,95 exclusief verzendkosten.