Site menu:

Language

You can easily change the language of this website to English by clicking below:

nederlands english

Jaarverslagen

Hieronder vindt u een PDF van de Hercules Segers Stichting jaarverslagen
2015, 2016, 2017 & 2018:

Jaarverslag 2015 »
Jaarverslag 2016 »
Jaarverslag 2017 »
Jaarverslag 2018 »

Erik Desmazières

Ed de Heer & Bob van den Boogert, Amsterdam 2004


Deze monografie verscheen in een oplage van 1.000 exemplaren en een luxe-editie van 100 genummerde exemplaren waaraan een originele prent van Desmazières is toegevoegd. Het boekontwerp is van Wigger Bierma.

De publicatie ging gepaard met een overzichtstentoonstelling in Museum Het Rembrandthuis te Amsterdam (18 september 2004 – 16 januari 2005).

Prijs paperback  : 
29,50 
 
Prijs hardcover  : 
42,50 
 
Prijs luxe-editie  : 
195,- 
 
Beschikbaarheid  : Alle drie de edities zijn uitverkocht
Bestellen  : Niet mogelijk


Erik Desmazières (1948), zoon van een Franse diplomaat in Rabat, bracht zijn jeugd door in Marokko, Frankrijk en Portugal. Na het voltooien van zijn middelbare schoolopleiding in 1967 vestigde hij zich in Parijs, waar hij zich inschreef als student aan het Institut d’Etudes Politiques. Vanaf 1970 combineerde hij zijn studie met een tekenopleiding aan de Cours du Soir de la Ville de Paris. In 1971, het jaar waarin hij met succes zijn studie politicologie afrondde, besloot hij kunstenaar te worden.

Op aanraden van Jean Delpech, die als docent aan de Cours du Soir de la Ville de Paris was verbonden, begon Desmazières met het maken van prenten. Aanvankelijk zag hij de prentkunst slechts als een middel om zijn tekeningen te reproduceren, maar gaandeweg werd hij zich bewust van de grote mogelijkheden die de etstechniek als zelfstandig artistiek medium bood.


In Desmazières’ vroege werk overheersen architectonische fantasieën en verbeeldingen van imaginaire werelden, die soms herinneren aan de prenten van Piranesi. De zichtbare werkelijkheid is in de loop der jaren een steeds prominentere plaats in Desmazières’ etsen gaan innemen. Dit heeft enkele van zijn meest indrukwekkende werken opgeleverd, waaronder een reeks stadspanorama’s van Parijs en monumentale interieurs van drukkerijen en bibliotheken.

Desmazières’ prenten, waarin het meetkundig perspectief een belangrijke rol speelt, zijn met veel gevoel voor atmosfeer vormgegeven en erop gericht de beschouwer mee te slepen in een imaginair grafisch universum, dat door de lichtbehandeling en de ruimteweergave overtuigend genoeg is om door de beschouwer te kunnen worden betreden. Desmazières’ in kleur gedrukte stillevens verbluffen door hun technisch vakmanschap.


De klassieke grandeur van Desmazières’ composities en de virtuositeit van zijn etstechniek verbinden zijn werk met dat van de oude meesters van de prentkunst. De uitgebalanceerde licht-donker-contrasten, het enorme scala aan grijstonen, de zorg waarmee de specifieke eigenschappen van de verschillende materialen zijn weergegeven, de heldere en overtuigende composities en de sublieme technische uitvoering maken zijn werk tot een ode aan de etskunst.

Het grafische oeuvre van Desmazières is in tal van openbare en particuliere collecties vertegenwoordigd. Hij werd onderscheiden met de Grand Prix des Arts de la Ville de Paris voor grafiek. Naast prenten vervaardigt hij ook tekeningen en gouaches. Erik Desmazières woont en werkt in Parijs.