Grafisch Gezelschap ‘De Luis’ 1960-1980.
Individualisten in clubverband

Roman Koot e.a., Amsterdam 2008

Eerste monografie over het illustere, Utrechtse kunstenaarsgezelschap ‘De Luis’, geschreven door vier Utrechtse kunsthistorici, die de afgelopen jaren intensief onderzoek naar ‘De Luis’ hebben verricht en daarbij gebruik maakten van uniek bronnenmateriaal.

De publicatie omvat een oeuvrecatalogus van de door ‘De Luis’ uitgegeven prenten en biografieën van de deelnemende kunstenaars. Het boekontwerp is van Marie-Cécile Noordzij. De publicatie ging gepaard met een overzichtstentoonstelling in Museum Het Rembrandthuis (6 september – 16 november 2008).

Prijs  :
(alleen verkrijgbaar als paperback)
Beschikbaarheid  : Uitverkocht

Het Utrechtse kunstenaarsgezelschap De Luis, dat tussen 1960 en 1980 furore maakte, werd in 1960 opgericht door de kunstenaars William D. (later Dirkje) Kuik, J.H. Moesman (1909-1988) en Henc van Maarseveen. De belangrijkste drijfveer was het bevorderen van de belangstelling voor de in hun ogen ondergewaardeerde (moderne) grafische kunsten. Zij keerden zich bovendien af van de toenmalige avant-garde en namen de zichtbare werkelijkheid als uitgangspunt, met een voorkeur voor poëtische en wat bizarre thema’s. Vandaar de benaming De Luis: zij wilden opereren als luizen in de pels van de moderne kunst.

Van de drie oprichters van Grafisch Gezelschap De Luis genoot Moesman al enige bekendheid als kunstenaar. Zijn surrealistische schilderijen waren in de jaren dertig al gewild, ook buiten Utrecht. Andere kunstenaars van de groep waren Charles Donker, Gerard van Rooij, Toon Jansen, Peter Vos en Jaap Hillenius. Om hun idealen te bewerkstelligen zette het Grafisch Gezelschap De Luis een distributiesysteem op voor grafische kunst, exploiteerde een grafisch atelier en organiseerde op tal van plaatsen in Nederland tentoonstellingen.